thema:

Fabel

Vertaling: ,

Eens was er

een eenzame wolf

eenzamer dan de engelen.

 

Hij kwam naar het dorp.

Werd verliefd op het eerste huis dat hij zag.

 

Hij hield meteen zelfs van de muren

het strelen van de metselaars.

Maar het raam hield hem tegen.

 

In de kamer zaten mensen.

Behalve God vond niemand

hen ooit zo mooi

als dit zachtmoedige beest.

 

’s Nachts ging hij naar binnen.

Hij stopte middenin de kamer

en verroerde zich niet meer.

 

Met open ogen stond hij daar de hele nacht

en tot de volgende morgen, toen hij werd doodgeslagen.

Fragment uit KZ-Oratorio: Donkere hemel

Over de auteur:

János Pilinszky (1921–1981), Hongaars dichter. Hij studeerde rechten, kunstgeschiedenis, Hongaars en Italiaanse literatuur en diverse talen. In 1944 en 1945 werd hij de Tweede Wereldoorlog in gestuurd als soldaat van het Hongaarse leger. Hij was redacteur van het katholieke weekblad Uj ember en leefde van 1948 tot 1957 onder een publicatieverbod. Hij debuteerde in 1947 met de bundel Trapéz és korlát (‘Brug en trapeze’). Na zijn publicatieverbod publiceerde hij nog vijf bundels, waaronder Harmadnapon (‘Op de derde dag’), Nagyvárosi ikonok (‘Ikonen van de Grote Stad’) en Szálkák (‘Splinters’). Erika Dedinszky vertaalde de bundel Krater (Kwadraat, 1984).

Over de vertalers:

Erik Lindner (1968) is dichter. Van Oorschot publiceerde in 2018 zijn zesde dichtbundel Zog. In 2013 verscheen zijn roman Naar Whitebridge (De Bezige Bij) en in Duitsland Nach Akedia (Matthes & Seitz Berlin Verlag), een keuze uit zijn werk in vertaling van Rosemarie Still die werd uitgekozen als aanbeveling van de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung. Ook verschenen gebundelde vertalingen in het Frans en het Italiaans. Lindner was redacteur voor Revisor en een van de oprichters van De Reactor. Hij organiseerde literaire programma’s in het Institut Néerlandais in Parijs. Voor Raster was hij gastredacteur van #119 ‘Gedicht/Geen gedicht’. Lindner is literair adviseur aan de Jan van Eyck, docent poëzie aan de Schrijversvakschool, werkzaam als freelance redacteur en oprichter van Terras.

Petra Ardai (1967) is theatermaker, docent en schrijver. Zij is artistiek leider van het kunstcollectief SPACE dat is geworteld in Amsterdam en Boedapest. Petra werkt middels documentair theater en immersive collaborative storytelling in verschillende media. Haar projecten bevinden zich op de grens van fictie en werkelijkheid en vertrekken steevast vanuit de vraag: wat als dit met ons zou gebeuren? Wat zouden wij doen in die situatie? Complexe thema’s worden via de politiek van het persoonlijke herkenbaar en invoelbaar gemaakt. Petra Ardai studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, aan Dartington College of Arts (UK) en aan Dasarts, the Amsterdam School of Advanced Research in Theatre and Dance. Haar werk is te zien op spaceexplorers.nl.