Meer tegengesteld kun je ze nauwelijks krijgen dan de contemplatieve en ook dartele Laura Broekhuysen en de serene, esthetische Robbert Welagen. Zij ontmoetten elkaar tien jaar terug toen ze na hun debuut uitgenodigd werden voor The Chronicles van Crossing Border. Vier (Laura) en acht (Robbert) boeken verder zien ze elkaar terug en praten over het vertelritme en het beleven van tijd en ruimte in proza.
In haar nieuwe boek Flessenpost uit Reykjavik vinden we het gezin terug in het fjord dat we kennen uit het vorige boek van Laura Broekhuysen, Winter-IJsland. Ze betrekken een tweede woning in Reykjavik en beleven de stad waar Broekhuysen als Nederlandse integreert. In het boek komt nog sterker dan in haar eerdere werk haar consequent volgehouden eigen logica naar voren in haar beschrijvingen en gedachtegangen, een wijze en humoristische eigenzinnige blik op de wereld die zeer aanstekelijk werkt.
Antoinette lijkt een gesoigneerde roman over een thermaalbad in Budapest waar de hoofdfiguur wacht op zijn geliefde die hem verlaten heeft. Maar de roman, een klein juweel, is veel meer dan dat. Robbert Welagen onderzoekt de eindigheid van de gentleman die zijn geliefde uiteindelijk toch teleurstelt, ondanks zijn toewijding en eindeloze begrip voor haar. Messcherp snijdt hij een kooi uit de woorden waarin de ik-figuur zich gevangen houdt. Antoinette is een zeer uitgebalanceerd boek, groot in zijn beknoptheid.
Dit gesprek werd op 11 juli 2019 gehouden in het auditorium van de Jan van Eyck Academie, waar Laura Broekhuysen te gast is als writer in residence via het Wanderlust programma van het Nederlands Letterenfonds. Het gesprek werd geleid door Erik Lindner, literair adviseur van de Van Eyck. De boekverkoop is in handen van boekhandel de Tribune.
Eerdere afleveringen in deze serie:
27 mei 2019: Nina Polak en Hanna Bervoets (met audio)
9 november 2018: Sytske van Koeveringe en Anton Valens
19 juni 2018: Maarten van der Graaff en Aafke Romein
31 oktober 2017: Basje Boer en Bianca Stigter
23 mei 2017: Roos van Rijswijk en Gerbrand Bakker
6 juli 2016: Joost de Vries en Marjoleine van Heemstra
19 april 2016: Bregje Hofstede en Gustaaf Peek
1 juli 2015: Wytske Versteeg en Marente de Moor
24 februari 2015: Maartje Wortel en Anton Dautzenberg
25 november 2014: Niña Weijers en Peter Terrin
Laura Broekhuysen (1983) debuteerde met Twee linkerlaarzen (2008) dat werd genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs en voor de Vrouw & Kultuur DebuutPrijs. In 2011 volgde de roman Hellend vlak. In 2014 emigreerde Laura Broekhuysen met haar gezin naar IJsland. Vanuit hun nieuwe woonplek schreef zij een reeks stukken die werd gebundeld in het boek Winter-IJsland, mijn eerste jaar in een verlaten fjord (2016, shortlist Bob den Uyl Prijs en Confituur Boekhandelsprijs).
Robbert Welagen (1981) debuteerde met Lipari (2006, Selexyz Debuutprijs, longlist Libris Literatuur Prijs). In 2008 verscheen het opnieuw lovend ontvangen Philippes middagen en in datzelfde jaar ontving hij het Charlotte Köhler Stipendium. Daarna verschenen Verre vrienden (2009, shortlist BNG Literatuurprijs), Porta Romana (2011) en Het verdwijnen van Robbert (2013, shortlist Libris Literatuur Prijs en BNG Literatuurprijs). De opvolger In goede handen verscheen in 2015, net als zijn detective Nachtwandeling. Zijn korte verhalen verschenen o.a. in HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer.
Erik Lindner schreef meerdere dichtbundels zoals Terrein (2010), Acedia (2014) en Zog (2018). In 2013 verscheen zijn roman Naar Whitebridge.
Foto Laura Broekhuysen: Marit Broekhuysen
Foto Robbert Welagen: Koos Breukel