Vriendschap, dat lijkt het overkoepelende thema in het romandebuut Een heldenleven van Persis Bekkering. De centrale figuur igor komt in de twee delen aan bod middels zijn vriendschap met de violist Adrian en de kunstenares Kiriko. Maar er zit een grote dubbelzinnigheid in de charmante en heldhaftige figuur. Is zijn vriendschap uiteindelijk wel solidair, of is hij het soort parasiterende kunstenaar die alle talent van anderen in zich opzuigt? Behalve een gemeenschappelijke interesse in theorie is die zoektocht naar solidariteit een verbintenis tussen Bekkering en dichter Frank Keizer. In al zijn gedichten stelt hij vragen over de wereld om hem heen en over zijn plaats erin, op indringende wijze, in uiterst directe taal geschreven.
Dit gesprek vond plaats op 31 oktober 2019 in het Auditorium van de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Persis Bekkering en Frank Keizer praten met Erik Lindner over het maakproces en de consequenties van hun werk en over hun recente boeken, Persis’ debuutroman Een heldenleven en Franks tweede dichtbundel Lief slecht ding. Deze Podcast is gemaakt in samenwerking met de Van Eyck, de Wanderlust-regeling van het Nederlands Letterenfonds en boekhandel de Tribune.
Persis Bekkering debuteerde in 2018 met de roman Een heldenleven (Prometheus), die genomineerd werd voor de shortlist van de ANV Debutantenprijs. Kort proza verscheen in De Gids, De Revisor, DW B, Extra Extra en G. Ze publiceerde essays over feminisme en politiek in o.a. De Nederlandse Boekengids, schrijft over literatuur voor o.a. de Volkskrant, heeft een column in De Gids en is redactielid van De Internet Gids en Theatermaker.
Frank Keizer is dichter, schrijver en essayist. Hij is de auteur van twee chapbooks en twee dichtbundels. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Polis Onder normale omstandigheden, dat genomineerd werd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee. In 2019 kwam zijn tweede bundel Lief slecht ding uit. Zijn gedichten worden in verschillende talen vertaald en hij treedt wereldwijd op. Samen met Maarten van der Graaff richtte hij het online tijdschrift Samplekanon op, in 2018 bekroond met de Lokienprijs.
Erik Lindner schreef meerdere dichtbundels zoals Terrein (2010), Acedia (2014) en Zog (2018). In 2013 verscheen zijn roman Naar Whitebridge.
Het writer-in-residence programma van de Jan van Eyck Academie is een samenwerking met het Nederlands Letterfonds en kadert binnen het programma Wanderlust, het internationale talentontwikkelingsprogramma van het fonds.
Meer in deze reeks:
11 juli 2019: Laura Broekhuijsen en Robbert Welagen
27 mei 2019: Nina Polak en Hanna Bervoets
Eerdere afleveringen in deze serie:
9 november 2018: Sytske van Koeveringe en Anton Valens
19 juni 2018: Maarten van der Graaff en Aafke Romein
31 oktober 2017: Basje Boer en Bianca Stigter
23 mei 2017: Roos van Rijswijk en Gerbrand Bakker
6 juli 2016: Joost de Vries en Marjolijn van Heemstra
19 april 2016: Bregje Hofstede en Gustaaf Peek
1 juli 2015: Wytske Versteeg en Marente de Moor
24 februari 2015: Maartje Wortel en Anton Dautzenberg
25 november 2014: Niña Weijers en Peter Terrin