thema:

Over Roman Sentsjin

Roman Valerjevitsj Sentsjin (1971) werd geboren in de autonome Sovjetrepubliek, in een ambtenarenfamilie. Hij studeerde in Leningrad, vervulde zijn dienstplicht in Karelië en werkte in Abakan en Minoesinksk (district Krasnojarsk, West-Siberië) als monteur, huismeester en sjouwerman. Hij debuteert in 1995 in plaatselijke periodieken. Van 1996-2001 studeert hij aan het Literatuurinstituut in Moskou en levert regelmatig bijdragen aan de tijdschriften Oktjabr, Droezjba narodov, Novy mir en Znamja. Hij publiceerde de verhalenbundels Afinskie notsji (2001), Vperjod i vverch na sevsjich batarejkach (2008), de novelle Minoes (2002), de romans Noeboek (2003) en De Jeltysjevs (2009). Met de laatste roman haalt hij verschillende belangrijke short lists.
 
Zijn verhalen zijn van een zwartgallige gezelligheid of gezellige zwartgalligheid: onthutsend knus. Zijn laatste roman is een even hilarische als ontluisterende duiding van de Jeltsinjaren.

Over de auteur:

Arie van der Ent is vertaler Russisch (o.a. van werk van Viktor Jerofejev, Dmitri Danilov, Oleg Zobern, Ljoedmila Oelitskaja), mede-oprichter van uitgeverij Douane (waar hij ook de reeks Nieuwe Russen opzette) en initiatiefnemer en programmamaker van het Rotterdamse letterencafé Tsjechov & Co. Hij blogt op www.uitgeverijdouane.nl