thema:

What goes up


 
 
 
De nauwkeurig in scene gezette foto’s van Sylvie Zijlmans zijn gebaseerd op gebeurtenissen die de levens van veel mensen overhoop gooien. Gebeurtenissen op wereldschaal, waartoe je je moeilijk als individu kan verhouden, maar die uiteindelijk de levens van velen een onontkoombare wending geven. Drama’s van verwoesting en destructie, van de huidige politieke en economische crisis, teruggebracht tot een menselijke schaal.
 
Lekkende plafonds, onderwater gelopen ruimtes, beschimmelde muren, ineengestorte woningen. In deze chaos wordt een beeld neergezet dat een nieuwe orde brengt, nieuwe mogelijkheden laat zien. Als kijker word je de ruimte in gezogen en verhoud je je tot de personages die in beslag genomen worden door zaken die niet altijd éénduidig zijn.
Een man versleept een doorweekte vrouw. Wordt zij door hem geholpen of legt hij haar alleen maar op een betere plek neer? Is de man in haar geïnteresseerd of is hij de compositie van het beeld aan het perfectioneren? Een nieuw type plant van vloeistof groeit uit potten. Of loopt de vloeistof als drippings naar boven door het beeld?
De foto’s van Zijlmans lijken zich op het keerpunt te bevinden waar iets nieuws staat te gebeuren. What goes up…… must come down!
 
 
 
Sylvie Zijlmans (Geertruidenberg, 1964) volgde de Akademie voor Beeldende Vorming in Tilburg en de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Haar installaties, tekeningen, foto’s en films worden in binnen- en buitenland getoond. Zijlmans wordt vertegenwoordigd door galerie De Expeditie in Amsterdam.
 
zie verder: www.sylviezijlmans.nl en www.zijlmansjongenelis.nl
 
 

Over de auteur: