thema:

,

Bacteriën

In het filmpje BACTERIËN van dichter Paul Bogaert en beeldend kunstenaar Jan Peeters worden twee gedichten gecombineerd met beelden uit een Amerikaanse film over hoe men het best toiletten schoonmaakt. De schoonmaker neemt enthousiast de kleinste hoekjes onder handen terwijl bacteriën en dienstmededelingen zich verspreiden en vermenigvuldigen.

De Engelse versie van het filmpje (BACTERIA) werd geselecteerd voor de competitie van het ZEBRA Poetry Film Festival 2014 in Berlijn. De jury selecteerde 29 films uit 770 inzendingen uit 70 landen. Het ZEBRA Festival, dat plaatsvond van 16 tot 19 oktober 2014, is het belangrijkste internationale platform voor poëziefilms.

Tot 31 mei 2015 is de originele versie BACTERIËN online enkel hier te bezichtigen op TERRAS.

 

Duur: 6’ 18”

Productiejaar: 2014

Land van productie: België

Filmmakers: Jan Peeters & Paul Bogaert

Gedichten: Paul Bogaert. ‘ONZEKERHEDEN 12’, uit: Ons verlangen, De Bezige Bij Antwerpen, 2013 en : ‘Een twee drie emmers…’, ongepubliceerd.

Footage: Color it clean (University of Illinois – Motion Picture Service, 1966), Bacteria: Friend and Foe (Encyclopedia Britannica Film, Inc, 1953), Prelinger Archives.

Met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren & Poetry International Rotterdam.

Over de auteurs:

Jan Peeters (1978) is beeldend kunstenaar en filmmaker. Hij studeerde Germaanse talen in Gent en beeldende kunst aan o.a. de Amsterdamse Rietveld Academie. Begin 2014 voltooide hij een doctoraatsonderzoek naar ‘leesfilms’: combinaties tussen schrift en bewegend beeld, lezen en kijken. Hij is verbonden aan Sint-Lucas in Gent (LUCA School of Arts) en is een van de drijvende krachten achter Art Cinema OFFoff. janpeeters.info.

Paul Bogaert (1968) is dichter. Hij publiceerde tot nu toe vijf bundels. Voor de 'Slalom soft' (2009) kreeg hij de Vlaamse Cultuurprijs voor Poëzie. 'Ons verlangen' werd begin 2014 bekroond met de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel. Hij maakt om de paar jaar ook een poëziefilmpje. Bogaert werkt in Brussel en woont in Leuven. www.paulbogaert.be.