thema:

De stad is een misverstand. Presentatie tijdschrift Terras #09: ‘Brussel’.

De stad is een misverstand en Brussel de enige grootstad van de ‘entire’ Benelux. Terras #09 onderzoekt het fenomeen ‘Brussel’ op afstand. Op 19 januari is er in deBuren in het hartje van Brussel zelf een programma getiteld ‘Brussel’:

De in Brussel woonachtige dichter Els Moors draagt voor, schrijver, journalist en documentairemaker Pascal Verbeken (‘Arm Wallonië’, ‘Grand Central Belge’) neemt het woord namens de engel die de stad beschermt, cinematografisch dichter Jan Baeke tekent een fictief Brussels metrolijnenstelsel uit in gedichten, Rokus Hofstede spreekt over Joseph Conrads legendarische Heart of darkness als Brusselse roman en Literatuurwetenschapper Daan Wesselman (UvA) spreekt over stadsliteratuur. De presentatie is in handen van Erik Lindner.

Wat is een stad anders dan een misverstand, architectonisch, intercultureel en demografisch? Wat er nu zo bijzonder is aan Brussel en waarom de stad zo sterk afwijkt van alle andere steden in de Benelux komt aan bod in Terras #09, het negende nummer van het tijdschrift voor internationale literatuur. Via stadsverhalen, reportages, kunst en poëzie wordt de grootstad tegen het licht gehouden. Brussel is complexer, niet alleen door zijn meertaligheid, ook door de stad zelf, de structuur ervan. Hoe komt dat? Waarom zijn er zoveel zones, randen, overgangsgebieden? We vroegen het aan kenners, bewoners en oud-bewoners, habitués, immigranten en emigranten. Opvallend vaak bleven ze ons het antwoord schuldig. We raakten verzeild in de ondergrondse, op straat, in de huizen en kelders.

Dit programma is een samenwerking tussen deBuren, De Brakke Grond en Terras. Op 19 februari 2016 wordt het Brusselnummer ook in de Brakke Grond in Amsterdam gepresenteerd. Hetzelfde thema, (deels) andere namen. Reserveren aanbevolen.