Blog | Erik Lindner, november 13, 2014

Het nieuwe land is binnen!

141110_TE_cover_nieuw_land_800px

Terras #07 Nieuw land

Verschijnt op vrijdag 21 november

Presentatie in Perdu met een voordracht van Wim Noordhoek, een lezing van Jurriaan Benschop en Lisa Thunnissen over het vertalen van Raúl Zurita. Korte films van Arjan Brentjes (‘Hybris’) en Paul Bogaert & Jan Peeters (‘Bacteriën) en interventies van de redactie met een interruptie van Biko ‘Godobori’ Mutsaurwa uit Zimbabwe. Aanvang 20:30. Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam.

Terras betreedt met haar zevende nummer nieuwe gronden. We bezoeken utopieën op aarde, zoals de stad Taipei, de kassen van het Westland, het Coney Island van Lawrence Ferlinghetti, de zandbak van Grace Paley, het brandende gras van de onteigende landerijen rond Harare, het Hongarije van László Krasznahorkai, de sleutels van afgesloten wijken in Lima. We bezoeken de utopieën van de geest, het Parijs van Georges Perec, de Haagse tantes van Wim Noordhoek, de luchtspiegelingen van Robert Desnos, diverse droomgebieden en de nieuwe domeinen waar de dichter Brinkmann in al zijn frustratie naar op zoek was. We zien Napels, Brjansk en Donego, bezoeken een door de grond opgezogen fabriek in Guatamala, de rotstekeningen van Marlene van Niekerk en het stadje Monster.

Toekomstvisioenen bloeien opnieuw in overgangstijden. De gedroomde wereld van gisteren verandert maar al te gemakkelijk in een braakliggend heden. De toekomst is een niet altijd even populair bestemmingsoord. Ondertussen zijn er, zoals Rolf Dieter Brinkmann het schreef, ´droomdansers op de barricaden´, tussen alle kapotte zandkastelen.

Terras #07 Nieuw land. 252 blz. €15,- ISBN 978-90-5188-099-1

“Nieuw land’ bestaat uit bijdragen van Yoko Tawada, Désirée Schyns en Bettina Brandt, Ruth Verraes, Robert Desnos, Rokus Hofstede, Wim Noordhoek, Daniel Falb, Ton Naaijkens, Charl-Pierre Naudé, Jeske van der Velden, Huub Beurskens, Miek Zwamborn, Lisa Thunissen, Raúl Zurita, Anne Roetman, Grace Paley, Erik Lindner, Marlene van Niekerk, Riet de Jong, Jurriaan Benschop, Lawrence Ferlinghetti, Tom Morton, Han van der Vegt, Marcel van Eeden, Wim Brands, László Krasnahorkai, Mari Alföldy, Robin Ruizendaal, Tomas Lieske, Oliver Kerkdijk, D.A. Powell, Kim Andringa, Pierre Getzler en Jean-Charles Depaule over Georges Pérec, Iannis Goerlandt, Arno Schmidt, Yasmijn Jarram, Dmitri Danilov, Arie van der Ent, Klaske Havik, Nikola Madžirov, Roel Schuyt, Fleur van Greuningen, Rudolf Dieter Brinkmann, György Spiró.

Het nummer valt hier te bestellen.

 

Erik Lindner (1968), dichter en criticus. Recente publicatie: Terrein (poëzie, 2010) en Naar Whitebridge (roman, 2013). In het Duits verscheen Nach Akedia (poëzie, 2013). www.eriklindner.nl