Notebook, 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annesas Appel Notebook, 2009

Het binnenstebuiten van een laptop; een visuele analyse en notatie
Een laptop roept door haar gecomprimeerde verschijning voor mij het beeld op van een duur horloge waarvan 8 onderdelen gelijktijdig van hun plaats gaan als ik het apparaat zou openmaken.
En eerlijk gezegd is die gedachte om zelf aan mijn laptop te sleutelen nog niet bij me opgekomen. Softwarevragen houden me weg van hardware. Ik vergeet makkelijk dat mijn laptop een ding is, opgebouwd uit fysieke elementen.
Annesas Appel noemt het een toeval dat ze tot de hardware, het binnenste van haar Notebook doordrong en verrast werd door de structuren van alle onderdelen, en vooral de fysieke beeldtaal op de printplaten. Ofschoon van technische oorsprong en gebouwd volgens technische criteria heeft de gelaagde elektronische opbouw veel weg van een complexe stad met elementen die verwijzen naar architectuur, infrastructuur en taal.
Het project Notebook is de heldhaftige onderneming van Annesas Appel om haar visuele fascinatie voor de verschijningsvormen van de hardware van haar notebook in kaart te brengen en vervolgens ook vast te leggen. In haar analyse wilde ze geen element over het hoofd zien. Elk minutieus contactpuntje of verbindingslijntje, om twee voorbeelden te noemen, zou worden meegenomen. En om dat te bereiken heeft ze de laptop weloverwogen met zachte hand gesloopt en terug gebracht tot zijn basiselementen. Het was een onomkeerbaar proces met verstrekkende gevolgen, zowel voor de laptop als de kunstenaar. Annesas Appel is een contract met haarzelf aangegaan om in een periode van anderhalf jaar deze archeologie van de laptop tot een goed einde te brengen. Het leven van een moniaal is er een van meditatie. Zo zou ik het langdurige proces willen noemen waarin ieder element door haar werd nagetekend en geordend. In haar acht categorieën heeft Annesas Appel zich niet bekommerd om functionaliteit. Ze heeft haar categorieën louter gebaseerd op vorm.
Dit omvangrijke project heeft geresulteerd in een editie, bestaande uit vier kunstenaarsboeken en een map met zes prenten, samengebracht in een handgemaakte doos. In het eerste boek deconstruction is elk laptoponderdeel dat in notebook zit, nagetekend en als plat vlak afgebeeld. Het boek decode ontcijfert de verschillende structuren die zich op de printplaten bevinden naar verschijningsvorm, bijvoorbeeld lijnen, rechthoeken en opdrukken. Ze gaat hierbij systematisch te werk en onderzoekt elk onderdeel van linksboven tot rechts beneden op het voorkomen van haar categorieën. In het boek writing system worden deze ontcijferde structuren in acht vormgerelateerde series regel na regel als een leesbaar schrift weergegeven. Het resultaat is in vele opzichten verrassend. Het indelen in categorieën laat zien dat er bijvoorbeeld in de lijnencategorie een grote rijkdom aan vormen en afwisseling van vormen voorkomt. Ook ontstaat er een idee van kwantiteit zowel in de zin van veelvuldigheid als zeldzaamheid. In het samenbrengen en systematisch ordenen van gelijkvormige elementen ontstaat een context die me doet geloven dat het om een voor mij nog onbekend schrift gaat. De elementen krijgen de lading tekens te zijn waarvan de betekenissen voor mij nog onbekend zijn. Het is een ervaring die bij een eerste kennismaking en zonder achtergrond informatie ook anderen aantrekt in dit werk. Het vierde boek Index is het notitiekompas voor het gehele kunstwerk.
Het is een bevrijdende gedachte dat apparaten definitief aan de kunsten overgeleverd kunnen worden en uitsluitend vanwege hun vormenrijkdom worden aanschouwd.

Johan Deumens

Het project notebook heeft geresulteerd in een samengesteld werk van vier opeenvolgende kunstenaars boeken: deconstruction, decode, writing system en index plus een set van zes prints, verzameld in een handgemaakte doos.

Digitaal geprint op 45 grs. Shoji, handgeschept Japans papier. Uitgegeven door Annesas Appel in Haarlem, Nederland. Oplage is 12 + 2 a.p.

Formaten van de boeken: deconstruction: 28,6 x 19,7 cm, 160 pagina’s. decode: 28,6 x 19,7 cm, 138 pagina’s. writing system: 28,6 x 39,4 cm, 122 pagina’s. index: 28,6 x 19,7 cm, 24 pagina’s. prints: 28,6 x 39,4 cm. Digitaal geprint op fine art paper 190 grs.

- -

Annesas Appel, Amsterdam 1978
woont en werkt in Haarlem, Nederland

1999-2003 Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

2005 Startstipendium van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst, Amsterdam.

In haar werk richt de kunstenaar de aandacht op verschijnselen die of onderling al een samenhangend geheel (systeem) vormen, of die uiteindelijk tot een systeem zullen leiden.
Haar primaire uitgangspunt is gericht op het ontdekken van de onderliggende structuren in wat is waargenomen. Haar benaderingswijze, zou je kunnen zeggen, is een manier om grip te krijgen op de wijze waarop de dingen zijn geconstrueerd. Als de systematiek, van de onderliggende structuur zichtbaar is geworden, vindt een her-interpretatie plaats. Die een andere betekenis aan de on geeft.

Werk in de collecties van:

Ampersand Foundation, Forrest town South Africa

Bank Nederlandse Gemeenten, Den Haag

Bayerischen Staatsbibliothek, München

Bibliothèque nationale de France, Paris

British Library, London

Brooklyn Museum, NY

Caldic Collection, Rotterdam

Colombia University, Butler Library, NY

Harvard University Houghton Library, Cambridge

J. Paul The Getty Trust, Los Angeles

Kunstbibliothek, Keulen

Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

Museum of modern Art Library, New York

Museum de Paviljoens, Almere

New York Public Library, NY

Stadsbibliotheek, Haarlem

Sterling and Francine Clark Art Institute, Williamstown

Stichting Altena Boswinkel Collectie, Rijssen

Universität fur angewandte kunst, Wien

Universiteit bibliotheek, Prentenkabinet, Leiden

Yale University, New Haven, CT

groepsexposities en beurzen

2012

Vier de Korenbeurs, Schiedam

2011

Dismantle and recompose, De Hallen, Haarlem

EAB fair New York, Johan Deumens Gallery

Patronen, De Vereniging voor Originele Grafiek, Apeldoorn

Staged Realities, Johan deumens Gallery Leipzig

Sequences, Herengracht 48, Amsterdam Johan Deumens Gallery
lecture systems and I, Koninklijke Academie Den Haag

Be.long1 | Be.longings2, met Giene Steenman, De Vishal, Haarlem

2010

Het brein, Dolhuys Kunstlijn Haarlem

To the limit, Johan deumens Gallery Leipzig

The London Art Book Fair Johan deumens Gallery 2010,
Artists & Books, Johan Deumens Gallery, Haarlem

Passagen, 2010 Interior Design Week Köln, Germany

2009

International Bookfair Paris, Johan Deumens Gallery

EAB fair New York, Johan Deumens Gallery

Unknown Territory, Museum de Paviljoens Almere

Caldic Collectie - Artists Books, Museum de Fundatie Zwolle

Art amsterdam Solo tentoonstelling, Johan Deumens Gallery

Voorstellen kunstaankoop, CBK kunstuitleen Dordrecht

2008

EAB fair New York, Johan Deumens Gallery
Art Amsterdam, Johan deumens gallery (presentatie nine, 2008)

2007

Opening, Johan Deumens Gallery Haarlem

on memory, Johan Deumens Editions & Artists books. Galerie Tanya Rumpff Haarlem

De waslijnen van Napels, Mode Biennale Arnhem

EAB fair New York, Johan Deumens
Editions & Artists books
Art Amsterdam, Johan Deumens

2006

EAB fair New York, Johan Deumens (presentatie Ruiten Alfabet, 2006)

Lees meer over dit project: De kunst van het machine lezen: auteurs en kunstenaars reageren op een essay uit 1978