thema:

over de nieuwe 80-ers

De nieuwe 80-ers is een groep schrijvende kunstenaars die bestaat uit Ruth Verraes, Richtje Reinsma en Annemieke Gerrist.
Geboren rond het jaar 1980 vertegenwoordigen we de achterbank- en de slashgeneratie. Zelf spreken we liever van de scharniergeneratie: de generatie die tussen de laatste geheel analoog opgegroeide generatie en de eerste digital-nativegeneratie inzit. Daarmee hebben we een soort Januskoppigheid over ons. Het ene moment kijken we optimistisch-vooruitstrevend en techminnend vooruit, het andere turen we somber, weemoedig en techvrezend achterom. Of we proberen in beide richtingen tegelijk te kijken, wat een schizofreen gemoed oplevert.

Vanwege de grote technologische revolutie(s) die wij meemaken, hebben we sterker dan de generaties voor ons een gevoel van haast, nietigheid én dadendrang. Wij zijn aan het evolueren of vervellen; onwennige techmensen, moderne barbaren in wording.
De tijd van het meervoudige of gecombineerde beroep is aangebroken. Men is musicus en journalist, filmmaker en kok, meubelmaker en uitvinder, kunstenaar en schrijver. We delen een verlangen om voorbij het grenzeloze van de conceptuele kunst te komen, een kunstvorm die ons diepgaand heeft beïnvloed maar die nu een kunstje is geworden en onze verbeelding niet meer tart. We verlangen naast intellectuele uitdaging ook naar de betovering door concreet materiaal en naar sporen van handwerk. Misschien heeft de populariteit van de tekening als autonoom kunstwerk te maken met dat verlangen.
Wat ons vooral verbindt is de analyse. Tijdens onze bijeenkomsten proberen we de manier waarop we naar kunst kijken en zelf maken keer op keer opnieuw te analyseren en te duiden. We denken graag hardop in elkaars gezelschap.

 

Bekijk onze bijdragen in de serie Hardop denken

 

Over de auteur:

De nieuwe 80-ers is een groep schrijvende kunstenaars die bestaat uit Ruth Verraes, Richtje Reinsma en Annemieke Gerrist. Geboren rond het jaar 1980 vertegenwoordigen we de achterbank- en de slashgeneratie. Zelf spreken we liever van de scharniergeneratie: de generatie die tussen de laatste geheel analoog opgegroeide generatie en de eerste digital-nativegeneratie inzit.