Raster-auteur Dick Raaijmakers (83) overleden

Dick Raaijmakers (°1930) was componist, conceptueel kunstenaar, theatermaker, machinebouwer en dichter. Raaijmakers staat bekend als pionier op het gebied van elektronische muziek. Daarnaast realiseerde hij talrijke muziektheaterstukken en theoretische publicaties. Hij combineert disciplines als beeldende kunst, film, literatuur en theater met de wereld van de muziek.

Dick Raaijmakers overleden | Dick Raaijmakers | Tijdschrift Terras

In 1978 publiceerde Raster 06 zijn fenomenale geïllustreerde essay ‘De kunst van het machine lezen.’

In dit essay worden verschillende aspecten van de machine in woord en beeld geanalyseerd in een poging de ideologische veronderstellingen die aan het vervaardigen en gebruiken van machines ten grondslag liggen zichtbaar te maken. Op Terras reageren kunstenaars en essayisten elk vanuit hun discipline op delen van het essay van Raaijmakers.

25 oktober organiseert Terras in samenwerking met Stichting Perdu een avond rond het Raaijmakersproject. De avond wordt ingeleid door Arjen Mulder (co-redacteur van de monografie van Raaijmakers). Met bijdragen van Rune Peitersen, Elma van Haren, Daniël Rovers, Rutger Emmelkamp, Mina Etemad en een interventie van Dante Boon.

lees hier verschillende publicaties van Raaijmakers uit het digitaal Rasterarchief:

Raster #22 De Waarnemer

Raster #29 De val van Benito Mussolini

Raster #58 De stomme film

Raster #60 Het destructieve karakter