thema:

Terras in de OBA

cid_77ca2d75-6db8-4488-a8c0-695e5c612259fritz

Internationaal programma met film en voordracht van Nederlands tijdschrift met de meest wereldse blik: Terras.

Tijdens het tweede avondvullende programma in Theater aan het Woord in de Centrale Openbare Bibliotheek presenteert de redactie opnieuw het beste uit Terras, dit keer met aandacht voor poëtische films uit België, Bosnië en Taiwan en nieuwe dichters uit Frankrijk die voor het eerst in Nederland worden geïntroduceerd.

Cinepoèmes is een nieuw genre waar Fransen als Pierre Alféri en Jérôme Game exponenten van zijn, net als in België de dichter Paul Bogaert. Het gaat om veelal korte verfilmingen van een enkel gedicht met gebruik van found footage of eigen geschoten beelden en de stem van de dichter. De jonge Taiwanese dichter Mimi Yeh filmt en schrijft teksten die ze over haar beelden heen legt, stelt vragen naar de jeugd en de ouderdom, vol speelse humor. Šelja Kamerić is een kunstenaar uit Bosnië die in een vreedzame stad simpele beelden van oorlog ten tonele brengt met behulp van een waterpomp en jerrycans. De Belgische Dimitri van Zeebroeck plaatst karakters in een leeg berglandschap in afwachting van een storm naar een gedicht van Erik Lindner.

In Terras #11 Onze brengen samenstellers Kim Andringa en Vicky Francken als twee heuse bondcoaches een elftal Franse dichters voor het eerst in het Nederlands. Een levendige kennismaking met hedendaagse poëzie, aangevuld met teksten van Henri Michaux, Francis Ponge en vele anderen. In de OBA presenteert vertaler Rokus Hofstede presenteert de Zwitserse auteur Charles-Ferdinand Ramuz, een nog onvertaald gebleven ontdekking. Dichters Anne Kawala, Nadine Agostini en Jérôme Game komen uit Frankrijk speciaal naar de OBA om samen met hun vertalers performances te geven.

Terras in de OBA. 8 november 2016. 20 uur. Toegang gratis. Met Nadine Agostini, Ilse Barendregt, Jérôme Game, Rokus Hofstede, Anne Kawala, Yeh Mimi. Presentatie: Kim Andringa, Vicky Francken, Erik Lindner

OBA, Oosterdokstraat 110, 1011 DK Amsterdam, tussen Centraal Station en het Nemo. Bovenste etage.

Over de auteur:

Terras staat onder redactie van Tommy van Avermaete, Anna Eble, Fyke Goorden, Renée van Marissing en Dorien de Wit. Vormgeving Terras: Anton Feddema. Vormgeving dichtbundels en reeks 'De literaire getuige': Herman van Bostelen. Stagiair: Márton Biró.