thema:

Terras in de Vondelbunker

 

Terras presenteert een avond met voordracht, vertaling en kunst op een wel heel bijzondere locatie: de Amsterdamse Vondelbunker. Geheel in ondergrondse stijl wordt de verschijning van Terras # 12 Catacomben gevierd in de voormalige Beatkelder en atoombunker in het Vondelpark.

 

De bunker bevindt zich onder de brug over het Vondelpark en deed eind jaren zestig dienst als vrijplaats voor (tegen)cultuursnuivers, muzikanten en kunstenaars. Sindsdien traden nieuwe generaties artiesten in het voetspoor van Pink Floyd. Zo ook de auteurs en vertalers die op dinsdag in de bunker zullen optreden.

H.C. ten Berge zal nieuw werk voordragen dat hij speciaal schreef voor Terras. In ‘Veldnotities uit het souterrain’ schrijft hij over de gastvrijheid van mollen en de ondergrondse dodendans en blikt hij terug op zijn bundel De witte sjamaan. Mischa Andriessen leest voor uit zijn essay ‘De aalmoes van een enkel woord’ waarin via stiltes en zijsporen een link gelegd wordt tussen een novelle van Vercors, een roman van László Krasznahorkai en de nieuwste plaat van Nick Cave.

Van onze vertalers hoort u proza en poëzie uit onder meer Mexico, Groot-Brittannië, Zweden en de VS.  Heleen Oomen draagt voor uit het werk van Laia Jufresa en Lisa Thunnissen brengt bewogen poëzie van Aura Xilonen. Dit naast proza van Elin Ruuth, Marguerite Younge en William Burroughs en een gedicht van Harry Man, die eerder deze maand te gast was op Poetry International. Ten slotte hopen we u een fragment te kunnen brengen uit het tot op heden onvertaalde meesterwerk van de Hongaarse schrijver Péter Nádas, Párhuzamos történetek. Mari Alföldy vertaalde voor Terras een stukje van zijn parallelle geschiedenissen. Dit alles begeleid door bijzonder beeldend werk van Harm Weistra, die uit de ruïnes van een door oorlog verscheurde stad met behulp van fotomontage onwerkelijke droompaleizen schept. Zijn serie Carceri dei Danni Collaterali is geïnspireerd op het befaamde werk van Piranesi. Naast prachtige voordrachten zal er ook gelegenheid zijn voor een drankje en de aanschaf van het nieuwe nummer.

 

Tijdens de avond is Terras # 12 Catacomben verkrijgbaar voor de gereduceerde prijs van € 10,-. Steun ons met uw aankoop en geniet de zomer lang van tweehonderdzestig bladzijdes internationale literatuur.

Terras in de Vondelbunker. 27 juni 2017. Deuren open vanaf 20u. Aanvang 20.30u. Toegang gratis. Met H.C. ten Berge, Mischa Andriessen, Eline Jongsma, Lodewijk Busscher, Mique Eggermont, Caroline Meijer, Heleen Oomen, Lisa Thunnissen. Presentatie: Jeske van der Velden, Ton Naaijkens

Vondelbunker, Vondelpark 8A, 1071 AA Amsterdam, ingang onderaan de brug over het Vondelpark. De bunker is bereikbaar met tramlijnen 2, 3, 5 en 12, halte Van Baerlestraat.

 

Over de auteur:

Terras staat onder redactie van Anna Eble. Vormgeving Terras: Anton Feddema. Vormgeving dichtbundels en reeks 'De literaire getuige': Herman van Bostelen.