thema:

Zand

Een prettig geluid tilt je langzaam uit de laatste slaapfase. Je computer heeft de combinatie van frequenties zorgvuldig afgesteld op jouw hypnogram. Je staat zoals elke ochtend om vijf uur op. Voor de werkdag officieel begint kun je alvast ongestoord wat klussen afhandelen. Bovendien moet je zorgen nooit meer dan zeven uur per nacht te slapen. Veel slapen verhoogt de kans op Parkinson en op overgewicht.
Je begint de dag met een verse fruitsalade. Vandaag bestaat die uit een appel, een perzik en een handvol frambozen, allemaal rijk aan vitamine C. Appels bevatten daarnaast ook veel vezels, in perziken zit vitamine B3, B5, E en bètacaroteen en in frambozen vitamine B1 en B2 en antioxidanten. Eerst goed het zand van de vruchten wassen, ze in stukjes snijden en het geheel afmaken met zeven walnoten. Walnoten verlagen de kans op hart- en vaatziekten.
Nooit direct onder de douche stappen na het eten. Je laat het ontbijt even zakken tijdens een pre-visualisatie van de komende dag. Als je van tevoren bedenkt hoe je dag zou moeten verlopen heb je een grotere kans je doelen te bereiken. Goed rechtop zitten, dan kan je eten zakken en kun je daarna veilig onder de douche. Omdat je dagelijks je haar wast gebruik je niet teveel shampoo om de hoofdhuid niet uit te drogen. Maar wel net genoeg om het zand goed uit je haar te krijgen. Na de shampoo een kleine hoeveelheid conditioner met extracten van kokos, mangoboter en tarwekiemolie.
 
Om zeven uur zijn de eerste karweitjes uit de weg geruimd en drink je een kopje koffie. De spieractiverende werking van cafeïne verbetert de structuur van je DNA-moleculen. Vooral vetverbrandende genen worden hierdoor versterkt. Je neemt ook een klein stukje pure chocolade. Dit verlaagt je ldl-cholesterolgehalte en stimuleert de hersenen.
Je computer toont het voor jou geselecteerde overzicht van belangrijke nieuwsonderwerpen. Koppel elk nieuwsbericht aan een locatie in je huis om de berichten beter te onthouden. Maak later vandaag enkele keren een denkbeeldige rondgang langs de onderwerpen.
Je computer geeft je vervolgens je dagelijkse rekenpuzzel. Het trainingsprogramma is zo afgesteld dat je in ongeveer tien minuten de oplossing moet kunnen vinden. Zo houd je in deze pauze nog ruim een kwartier over voor een eerste socialisatieronde langs het netwerk. Om een zinvolle bijdrage te kunnen leveren aan het netwerk is het belangrijk goed op te hoogte te zijn van de populaire onderwerpen. Je leest wat de andere deelnemers schrijven over de nieuwe technologische ontwikkelingen en over de recente inspirerende creativiteitsuitingen. Berichten over het zand sla je over.
Nu eerst een glas water om de dehydraterende werking van de koffie op te heffen en dan nog een uurtje ongestoord werken. Om half negen moet je computer op openbaar staan. Eerst maar eens nakijken of er dan al resultaten verzonden moeten zijn. Probeer resultaten niet onnodig laat in te leveren. Afgeronde projecten creëren niet alleen ruimte op je computer, maar geven je ook een gevoel van voldoening. De hersenen maken dan dopamine aan en conditioneren zichzelf zo om beter te willen presteren.
 
Met de moderne technologie is je apparatuur niet minder kwetsbaar geworden. Vooral vocht en fijnstof zijn schadelijk, maar kijk ook uit met teveel zand. Rond het middaguur moet je het bureau even schoonmaken en wat eten voor nieuwe energie.
Eet regelmatig vette vis, want deze bevat belangrijke omega 3- en omega 6-vetzuren. Voor vandaag heb je gekozen voor gerookte makreel in tomatenpuree. Daarnaast stoom je broccoli en wortels. Combineer altijd verschillend gekleurde groenten om optimaal baat te hebben van de flavonoïden. Dit zijn krachtige antioxidanten, die essentieel zijn voor de stofwisseling.
Je profiteert van het schone aanrechtblad door alvast een avocadosalade te bereiden als lichte avondmaaltijd. Deze zet je in de koelkast en je loopt naar de woonwerkruimte om rustig je lunch op te eten. Dat levert je genoeg energie om een paar uur geconcentreerd door te kunnen werken.
 
Om drie uur ’s middags is het tijd om het lichaam even uit de werkhouding te halen. Beweeg, om soepel te blijven, vijf keer per week minstens dertig minuten. Het is beter om dit buiten te doen. Zo kan het daglicht je meteen voorzien van vitamine D. Dat is goed voor de weerstand en het bevordert je calciumopname.
Neem nooit de lift als het niet nodig is. Traplopen is niet alleen een training voor het uithoudingsvermogen, maar houdt ook de kniegewrichten soepel.
Elke dag fiets je dezelfde ronde van ongeveer tien kilometer. De dagelijkse herhaling heeft een meditatieve werking. Je wordt nauwelijks afgeleid en daardoor geef je je intuïtie ruimte het eerste deel van de dag te verwerken. Onbewust doe je werk waar je later vandaag profijt van hebt.
Aan het eind van je ronde wordt het fietsen zwaarder doordat er zand op de weg ligt. Je realiseert je dat er op dit stuk meer zand ligt dan gisteren, en je vraagt je af wat zo’n zanderig pad eigenlijk te zoeken heeft in de binnenstad. Als extra ongemak waait de tegenwind het zand in je gezicht. Geef niet toe aan de behoefte af te stappen, maar maak de hele ronde fietsend af tot je weer thuis bent.
 
Voordat je weer kort gaat douchen neem je even tijd om te masturberen. Vijf keer per week masturberen verlaagt de kans op prostaatkanker met dertig procent. Het is lastig je op het orgasme te concentreren omdat het zand in je handen pijnlijk schuurt. De erotische beelden op je computer winden je niet op, dus probeer je te denken aan de laatste keer dat je zelf met een vrouw naar bed ging. Maar vandaag lukt het niet, morgen beter. Eerst maar eens wat zand en zweet van je lichaam afspoelen.
Teveel douchen ontregelt de huid. Hou het dus kort, want het is al de tweede keer vandaag. Om niet in verleiding te komen er te lang onder te staan gebruik je ijskoud water. Zo krijg je misschien niet al het zand van je lichaam, maar dat maakt niet uit. Je zou het toch maar kort kwijt zijn, het zit inmiddels overal in je woning. Het vormt een matte waas op alle horizontale vlakken en in de hoeken van de kamers kruipt het al flink tegen de muren op.
 
Terwijl je voortdurend je computer en de tafel waar hij op ligt schoonveegt, probeer je nog een uurtje te werken. Ook is het tijd om zelf informatie toe te voegen aan het sociale netwerk. Reageer op enthousiaste berichten van andere deelnemers en voeg zelf ervaringen met de nieuwe programma’s toe. Probeer er zoveel mogelijk rekening mee te houden welke informatie van nut kan zijn voor anderen. Voeg wat persoonlijke gedachten toe: dit geeft de deelnemers het gevoel je beter te kennen, wat bevorderlijk is voor je erkenning binnen het netwerk. Je voegt geen ervaringen met het zand toe. Dat zou het probleem waarschijnlijk alleen maar verergeren.
 
Op de keukenvloer ligt een laag zand van een halve meter hoog en het aanrechtblad is nauwelijks nog schoon te vegen. Gelukkig had je tijdens de lunchpauze je avondmaaltijd al voorbereid. De koelkast staat op de vriezer, ruim boven het zand, zodat deze nog gemakkelijk te openen is. Je pakt wat bestek uit de lade en een fles wijn en een glas uit een van de bovenkastjes. Het zand op de vloer is heel los, waardoor je er steeds een beetje in wegzakt. Je moet grote hoge stappen zetten om je weer een weg terug te banen naar de woonkamer.
Je computer had je al veilig op een hoge plank gelegd, daar speelt hij nu ontspannende muziek af. Je hurkt naast de tafel om je eten en drinken weg te zetten. De poten van je stoelen steken nog maar vijf centimeter boven het zand uit. Je steekt je benen in het zand onder de tafel en schenkt jezelf een glas wijn in. Een glas rode wijn per dag verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Overmatige inname heeft daarentegen een negatief effect op de gezondheid.
 
Als de avondzon de kamer binnen schijnt is ook de tafel al bijna onder het zand verdwenen. Het licht dat door het wijnglas heen valt vormt een rood hart op het zand op de tafel. Een glas rode wijn per dag verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Je pakt een handvol zongewarmd zand en kijkt hoe er een dun straaltje zandkorrels vanuit je vuist kaarsrecht op de tafel sijpelt.
 
Voor de productiviteit van de volgende dag is het goed om je ’s avonds te ontspannen terwijl je in gedachten een kort overzicht maakt van de te verwachten werkzaamheden.
Je gaat achterover in het warme losse zand liggen. Het schikt zich naar je lichaam en de gelijkmatige drukverdeling geeft je bijna een sensatie van gewichtloosheid. Je kijkt opzij langs de glooiingen in het zand en je verbeeldt je een woestijnlandschap. Met in de hoek van de kamer een oase doordat de toppen van de kleine kamerplanten nog net boven het zand uitsteken.
 
Een glas rode wijn per dag verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Een gemorste druppel rolt eerst een stukje over het zandoppervlak als een rond geslepen robijn. Dan komt hij tot stilstand en vormt een donkere cirkel in het zand. Je haalt een paar keer kruislings je vinger door de cirkel tot hij verdwenen is.
 
De computer geeft een waarschuwingsgeluid om aan te geven dat hij over enkele minuten in de nachtstand gaat. Hij zal de lichten dimmen, de temperatuur verlagen en om vijf uur morgenochtend zal hij je weer wekken. Het is dus tijd om naar bed te gaan. Je weet echter dat je met dit hoge zand in huis onmogelijk de deur naar de slaapkamer zult kunnen openen. Je besluit in de woonkamer te blijven liggen. Na de laatste slok wijn leg je je hoofd achterover. Morgen maar weer je haar wassen. Terwijl je door de ramen een laatste blik werpt op het donkergrijze maanlicht voel je hoe het zand zich als een warme deken om je lichaam sluit.
 
 
Beeldend kunstenaar Arjan Brentjes (1971) werkte vanaf 1996 als schilder. Wat eind 2007 begon als uitstapje naar videokunst, bleek achteraf een abrupte overgang. Sindsdien maakt hij video-installaties en vooral korte films. Hij gebruikt cinematografische stijlen uit het verleden als creatieve taal om zich uit te spreken over het heden. En vaak ook over zichzelf. ‘Zand’ is zijn literaire debuut. http://www.arjanbrentjes.nl/
 
 

Over de auteur:

Beeldend kunstenaar Arjan Brentjes (1971) werkte vanaf 1996 als schilder. Wat eind 2007 begon als uitstapje naar videokunst, bleek achteraf een abrupte overgang. Sindsdien maakt hij video-installaties en vooral korte films. Hij gebruikt cinematografische stijlen uit het verleden als creatieve taal om zich uit te spreken over het heden. En vaak ook over zichzelf. www.arjanbrentjes.nl