Blog | Soesja Schijven, oktober 15, 2015

Vijf Jaar Raster-archief en Terras: 11 november feest in de OBA

IMG_2569 (2)

Vijf jaar geleden begonnen wij met het archief van Raster en met Terras, nog onwetend van crisis in het boekenvak, kinderen op komst, bezuinigingen op literaire tijdschriften. Het was aan ons zo vonden wij de internationale erfenis veilig te stellen die anders maar al te gretig vergeten leek te worden. Onbezonnen, zonder uitgeverij, met allerlei plannen – vooral om er een andere draai aan te geven – en met heel veel inzet. Je zou opnieuw een raster kunnen leggen op de wereldliteratuur die een andere tekening geeft, met een beladen en evengoed rijke erfenis, desnoods als lijk uit de kast of duveltje uit een doosje. Inmiddels zijn we vele vertalingen, essays en gedichten verder, en met dank aan trouwe abonnees, internationale auteurs en nieuwe jonge vertalers die zich aan ons binden, kunnen we zeggen: we bestaan, we bestaan nog steeds. Vraag niet hoe, maar we doen het. Deze week als vertrouwd bijdragen uit Raster en Terras en op woensdag 11 november een groot feest voor al onze lezers, luisteraars, scanners, videasten, cineasten, vertalers, bibliofielen, alfabeten, lettergrepentellers, filmers, ontwerpers, digibeten, oppassers, afwassers en opkrikkers.

Avondvullend programma met hoogtepunten uit vijf jaar Terras: het tijdschrift dat literatuur weer serieus neemt. Beelden van Marcel Broodthaers en Paul Bogaert, voordrachten van Anneke Brassinga en K. Michel, verhalen van Wim Noordhoek en optredens van Miek Zwamborn, Melle Hammer e.v.a.

Tijdens de grote avond in Theater van het Woord in de Centrale Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Oosterdokskade 143, op 11 november (aanvang 20:00) presenteert de redactie het beste uit Terras: een dwarse en rijke verzameling van thema’s, ontdekkingen en inzichten. Anneke Brassinga, K. Michel en Wim Noordhoek lezen voor, er draaien poëtische films van Paul Bogaert en Arjan Brentjes en er zijn foto’s te zien van de Statues de Bruxelles van Julien Coulommier en Marcel Broodthaers, in vertaling van Rokus Hofstede. Redacteuren en medewerkers brengen het beste uit Terras: Jan Baeke, Hélène Gelèns, Ruth Verraes, Mischa Andriessen, Erik Lindner, Bernke Klein Zandvoort, Ruth Verraes, Ton Naaijkens, Miek Zwamborn, Melle Hammer.

Toegang is gratis, u kunt hier reserveren. Na afloop is er de gelegenheid te drinken op Terras op het OBA-Terrace.