thema:

Terras in Afrika

Terras is een tijdschrift voor internationale literatuur dat gemaakt wordt door medewerkers verspreid over de hele wereld. Het is een avontuurlijk en ontdekkend tijdschrift dat benieuwd is naar wat er over de grenzen speelt en kwaliteit brengt. Op 27 november verscheen het vijftiende nummer van tijdschrift Terras: ‘Afrika‘.

Het nummer wil de lezer een veelheid aan werk van Afrikaanse auteurs aanreiken. De Noord-Afrikaanse literatuur bewaarden de samenstellers daarbij voor een later nummer; de blik is deze keer gericht op een bewust gekozen afwisseling tussen overleden grootheden, gevestigde waarden en nieuwe, jonge stemmen die afkomstig zijn uit West- Oost- Zuid- en Midden-Afrika.

Ook de namen die iedereen bekend in de oren zouden moeten klinken – gezien de realisaties van de auteurs in kwestie, en de kwaliteit van hun werk – doen dat meer dan eens niet. Nederlandse vertalingen van het werk van veel Afrikaanse auteurs vind je vaak enkel tweedehands. In de jaren zeventig, tachtig en negentig werd blijkbaar meer werk van Afrikaanse auteurs in het Nederlands uitgegeven, inmiddels lijkt die aandacht verslapt, of beperkt tot het werk van Afrikaanse auteurs die via de VS, of in mindere mate via Groot-Brittannië of Frankrijk tot ons komen. Verschillende Afrikaanse essayisten bogen zich over de vraag wat er specifiek ‘Afrikaans’ is aan Afrikaanse literatuur en hoe post-koloniale auteurs zich tegenover het westen verhouden. En leven de Afrikaanse talen nog in de Afrikaanse literatuur? Daarover leest u bijvoorbeeld meer in de opgenomen bijdrage Mukoma wa Ngugi.

Ontontbeerlijk bij het samenstellen van Terras #15 ‘Afrika’ was de bijdrage van schrijver Vamba Sherif, die de redactie van Terras kwam versterken (en wiens literaire kennis zich overigens niet tot Afrikaanse literatuur beperkt). Sherif buigt zich onder andere over het oeuvre van de Senegalese schrijver en regisseur Ousmane Sembene.

Terras #15 ‘Afrika’ toont een ten onrechte onderbelicht deel van de literatuur, waarin een grote verscheidenheid leeft, in zowel onderwerpen als vorm.  De verhalen handelen over liefde, mannen en vrouwen, homoseksualiteit, vlucht en migratie, dagelijks leven, politiek en emancipatie, de ene keer absurdistisch, dan weer barok, dan weer uitgepuurd.

Naast werk van de al genoemde auteurs vindt u gedichten van Sony Labou Tansi (vertaald en ingeleid door David Van Reybrouck), Tade Ipadeola, Mbella Sonne Dipoko, Nassor Hillal Kharusi, Fiston Mwanza Mujila, Jack Gilbert, Julia Trompeter, Charl-Pierre Naudé en René Bohnen. Korte verhalen en ander proza van Ángela Nzambi, Saleh Addonia, Jennifer Nansubuga Makumbi, Masande Ntshanga, Nuruddin Farah, Saah Millimono, Sandro William Junqueira, Jonathan Safran Foer en In Koli Jean Bofane. En essays van Joeba Bootsma en Fatou Diome.

 

Speciaal voor pers en abonnees verschijnt tegelijk met Terras #15 het derde deel in de reeks ‘Schemerschijn’: de essaybundel Geringere schepsels van Jan Postma die tijdens en na zijn verblijf op de Jan van Eyck Academie in Maastricht ontstond.
Deze bijzondere uitgave is gedrukt in het Charles Nypels Lab van de Van Eyck Academie. De vormgeving is van Christophe Clarijs & Céline Mathieu. De reeks ‘Schemerschijn’ is ontstaan naar een idee en het initiatief van Lex ter Braak en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ben Remkes Cultuurfonds.
Eerdere delen in de reeks waren De erker van Bregje Hofstede en Wat ben ik meer dan stilte van Roos van Rijswijk. Alle delen zullen worden meegestuurd met Terras. Abonneren kan hier

 

In mei 2018 verscheen Terras #14 ‘Elders’ met bijdragen van onder andere Jon Fosse, Charles Simic, Sandra Santana, Arno Camenisch, Miek Zwamborn, Tomas Lieske, H.C. ten Berge en Joseph Zoderer.

Op stapel voor 2019 staan een themanummer over internationale poëzie en een nummer getiteld ‘Theater’. Kim Andringa vertaalt de dichtbundel In het schrijn van het schrijn van het hart van Anne Kawala en er zijn publicaties inde  reeks Schemerschijn van Maarten van der Graaff en Nina Polak.

Over de auteur:

Terras staat onder redactie van Kim Andringa, Tommy van Avermaete, Anna Eble, Fyke Goorden, Erik Lindner en Lisa Thunnissen. Vormgeving: Herman van Bostelen