Blog, Projecten | , januari 26, 2015

Berlijn revisited

In het voorjaar van 2013 publiceerde Terras Berlijn, #04, een groot nummer waar tien dichters die in Berlijn wonen en werken werden voorgesteld en ingeleid door hun vertalers. Velen van hen bezochten Nederland en België tijdens presentaties. Het nummer is aangevuld met essays van en over Hebel, Walter Benjamin, Oskar Pastior en proza van Herta Müller, Dania Ranga en Tillman Rammstedt. Het nummers is nagenoeg uitverkocht, er zijn nog een paar exemplaren te bestellen. Online valt veel uit het nummer te vinden, aangevuld met recenter materiaal dat niet in druk verscheen.

Tijdens het jaar na afloop van zijn verblijf in Berlijn schreef samensteller Erik Lindner voor Revisor maandelijks een rubriek over de stad, hoe het er is om te wonen en werken en een kind te krijgen. De columns geven een beeld van de stad en een inkijkje in de samenstelling van het Berlijn-nummer. Ze vertellen over de DAAD, de charme van toiletjuffrouwen volgens Peter Handke, de opvatting dat boeken in het Nederlands er niet zouden toe doen, de kanselarijen, de befaamde Berlijnse bureaucratie, het wandelen door de nog steeds in bepaalde opzichten verdeelde stad, een uitstap naar Eisenhüttenstadt (ook wel Stalinstadt genoemd), de auteur laat kenners aan het woord die langer in de stad verbleven, vertelt over het schrijven aan zijn roman Naar Whitebridge, over de ontheemding uit je eigen land en het net niet opgaan in de Duitse cultuur. De rubriek is nu gebundeld onder de naam Berlijnse stukken (en twee gedichten) en gratis als Five dials (bladspiegel) uitgave te downloaden op de site van Revisor. De uitgave is geïllustreerd door foto’s van Bosz de Kler.

En er is meer Berlijn. Onze collega’s van Deus Ex Machina publiceerden zojuist een Berlijn nummer met bijdragen van o.m.Berlijn-kenners Jeroen Kuypers Piet De Moor, Huub Beurskens Dolores Thijs , Bodo Morshäuser, Jorg van Caulil (over voetbal ten tijde van de Muur) en vele vele anderen. Naast het papieren nummer verschijnen op de website recensies van boeken over Berlijn:
Fatherland van Robert Harris,
Alleen in Berlijn van  Hans Fallada,
De Berlijnse dagboeken van Max Frisch,
Berlin… endstation van  Hilsenrath ,
The good German van Joseph Kanon
Käte Jahn van Geert van der Kolk
Een orthografische beschrijving van Berlijn door Piet de Moor,
Gottfried Benn en het Nationaal-Socialisme door Max Moragie
en een fragment uit de Berlijn-film van Jean-Luc Godard.

Berlijn V foto: Bosz de Kler

Berlijn-tempelhof-300x211 foto: Marco Magielse

20130417-094812.jpg ontwerp: Herman van Bostelen

Over de auteur:

Terras staat onder redactie van Anna Eble. Vormgeving Terras: Anton Feddema. Vormgeving dichtbundels en reeks 'De literaire getuige': Herman van Bostelen.