thema:

Een nieuwe blik op de wereld

De Chinese dichter Jiang Hao, die jarenlang van de ene Chinese stad naar de andere verhuisde voordat hij zich vestigde op het eiland van Hainan, voelt een band met de dichter Li Bai (vroeger ook wel bekend als Li Po) uit de Tang-dynastie. Dit blijkt ook uit de titel van zijn meest recente dichtbundel Gedichten van een zwervende onsterfelijke / Natuurlijke Historie (Youxianshi•ziranshi) (2016). Li Bai, die bekendstaat als een zwervende onsterfelijke, dwaalde rond om aan de realiteit te ontkomen. Jiang lijkt zijn voorbeeld te volgen, zij het op een andere manier in een ander tijdperk. Het effect ervan op zijn gedichten is dat Jiang in staat is tot scherpe observaties over zijn omgeving, de wereld om hem heen. Jiang neemt ons mee naar zee, naar het bos, en brengt ons terug naar huis om uit het raam te kijken of voor de televisie te zitten.
Tussen ogenschijnlijke luchtige observaties over sojamelk, brood en ei bij het ontbijt en de herhaling van een televisie-uitzending door, zoals beschreven in ‘Het lentefestival’, schrijft Jiang over actuele maatschappelijke problemen, zoals hergebruik van oude olie, achterstallig loon, vluchtende makelaars en suïcidale ambtenaren. Dat doet hij onder de titel van het Chinees nieuwjaar, het belangrijkste feest in China, dat jaarlijks uitgebreid gevierd wordt en een heel ritueel van ceremonies en taboes kent. Dit getuigt van poëtische creativiteit om de wereld weer te geven, hij vernieuwt de kijk op de dingen om ons heen en geeft nieuwe betekenis aan het menselijk bestaan.

Over de auteur:

Audrey Heijns is werkzaam aan de School of Foreign Languages, Shenzhen University, China. Haar vertalingen van Chinees proza en poëzie zijn verschenen in literaire tijdschriften zoals Het Trage Vuur, Tweede Ronde, KortVerhaal, Renditions, Exchanges en bij Poetry International.