thema:

Geen Ararat

Vertaling: ,

Geen Ararat

New Orleans, Louisiana

Het is waar. Ik was er. De stad worstelde. De radio zei dat dit ‘m zou kunnen zijn. We kwamen bij elkaar. Ik hield vast aan mijn moeders hand. Ik hield vast aan mijn moeder die haar moeders hand vasthad. Ik droomde dit niet. Vreselijk gegil. Ik sliep door dat gegil heen. Wind overdonderd door aarde. Ik werd wakker. Kan je net zo goed teruggaan, zei mijn grootmoeder. Door ‘t grootste gedeelte heb je toch heen geslapen. Ik werd wakker. Ze lachte. Och je had ‘t moeten zien! Het was ochtend. Nog voor z’n hoofd ‘t kussen raakte, schoot Oom Vernon omhoog, gillend, ”t Dak! Die verdomde storm heb ‘t dak opgevreten!’ Ik droomde dit niet. Er was een storm. Toen weer niet. De dag erna kwam aan als een hamer door glas. De hemel schudde haar kleren af en was schitterend. Ik zeg het je het was nodig: geweld moest die schoonheid voorafgaan. Ik zag de neerwaartse bomen, de neerwaartse elektriciteitsmasten, en gebroken glas. Ik zag het leven dat ik ooit had uit mij opstijgen als een kleine ballon. In de verte, de Dome. Helder. Wit als een brandend oog. Hij had de bestendigheid van een berg – zoals waar Noach landde. Mijn God, fluisterde ik. De radio zei dat er geen God is.

 

Meer gedichten van Rickey Laurentiis vindt u in Terras #19 ‘Naar water’.

Over de auteur:

Rickey Laurentiis (1989) groeide op in New Orleans ‘to love the dark’. In 2015 verscheen hun poëziebundel Boy with Thorn, die veel lof oogstte en verschillende prijzen won. Laurentiis laat zich in hun schrijven inspireren door kunstgeschiedenis, beeldcultuur, ekphrasis, het mondiale zuiden, penetratie en het lichaam, radicale gerechtigheid, en schaamte.

Over de vertalers:

Esha Guy Hadjadj (1994) is schrijver en filosoof. Hij werkt momenteel aan zijn masterscriptie over een politiek en poëtiek van vertaling in een postkoloniale wereld. Tijdens de schrijfresidentie van deBuren interviewde hij meerdere generaties Joden met een Algerijnse of Tunesische achtergrond. Hier leerde hij ook Pelumi Adejumo kennen.

Pelumi Adejumo (1998) is schrijver en zingt. Ze werd begin 2020 door NRC Handelsblad geselecteerd als een van de 101 veelbelovende kunstenaars in de Lage Landen. Op de schrijfresidentie van deBuren in Parijs werkte ze aan hymnes, waarvoor ze een eigen klank-en-taalpallet creëerde. Hier leerde ze ook Esha Guy Hadjadj kennen.