Kontakt

Gam Bodenhausen - kontakt | Tijdschrift TerrasDick Raaijmakers - de kunst van het machine lezen - 11 Kontakt | Tijdschrift Terras

Gam Bodenhausen (Geldrop, 1973) woont en werkt in Eindhoven. Ze studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en volgde tussen 2001 en 2003 de tweede fase opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Bodenhausen heeft veel geëxperimenteerd met installaties, video en performance. De afgelopen jaren concentreert zij zich voornamelijk op het tekenen. Haar beelden ontstaan op doorzichtig papier en worden eindeloos overgetrokken. Zo ontstaan vele series kleine tekeningen waarbij de afbeelding als een trage animatiefilm steeds weer vervormt en verandert. Sommige van de kleine werken worden ook uitgewerkt op groot formaat.

Tekenen is voor Bodenhausen een zoektocht waarbij het persoonlijke en het afstandelijke elkaar afwisselen. Het gaat steeds weer over elementen die botsen, aantrekken en afstoten. Bodenhausen is gefascineerd door vaste patronen in het leven en wat er gebeurt als je die patronen doorbreekt of juist in een manische toestand oneindig herhaalt. Als maker voelt zij zich een toeschouwer die gedachten en gevoelens natekent en reconstrueert. Beelden ontstaan vanuit een innerlijke wereld. Maar hoe verder zij in die innerlijke wereld duikt, hoe fictiever hij wordt. Bodenhausen vraagt van de toeschouwer en ook van haarzelf als maker om vanuit innerlijke waarnemingen een beeld opnieuw te ontrafelen in taal en betekenis.

Als Bodenhausen een fraaie ontdekking weer verandert en zelfs vernietigt, ervaart ze dat als iets wat ze verdicht en wezenlijker maakt. Wat er uiteindelijk overblijft is het resultaat van verworpen vondsten.

www.gambodenhausen.nl

Lees meer over dit project: De kunst van het machine lezen: auteurs en kunstenaars reageren op een essay uit 1978