thema:

Kruidenbuiltje

Het bloed dat door mijn aderen stroomt, is allerminst zuiver. Het is een ingewikkeld elixer waarvan de oorspronkelijke ingrediënten niet meer exact te traceren zijn. De vele toevoegingen en smaakversterkers maken mijn bloed tot een substantie op zich.  

Er galoppeert een Spaanse hertog door mijn vaten die het eens met een Saksische boerin heeft aangelegd. De blonde matroos die zij samen verwekten, voer naar het Oosten en raakte bedwelmd door een vrouw, gehuld in een boeket van specerijen. Zijn scheepsbeschuit en haar exotische kruiden smolten samen in een broeierige nacht. Hun geelbruine dochter, op weg naar een Britse gouvernante, leed schipbreuk voor de West-Afrikaanse kust. Een zwarte visser plukte haar uit het water. Zij vermengden onder een gloeiend hete zon. Hun lichtbruine zoon met helblauwe ogen reisde over de oceaan. Hij plukte pepers met een Chileense en danste met haar een pittige dans. Hun kleinkind, een jongeman met negroïde trekken, trok naar Europa, op zoek naar geluk. Tussen de koeien bedreef hij de liefde met de dochter van een Hollandse heer. Hun rossige meisje met donkerbruine ogen verhuisde met haar ouders naar het Caribisch gebied. In haar borrelde de cadans en het ritme van een zeer gepassioneerde meneer. En zo koken er nog meer vleugjes en accenten in mijn rode levensbouillon. Veel meer dan ik extraheren kan. Mijn bloed is een geraffineerd kruidenbuiltje dat meestooft in een Curaçaose pot. 

 

Meer verhalen van Elodie Heloise zijn te vinden in Terras #18 ‘Cariben’.

Over de auteur:

Elodie Heloise (1968) woont en werkt op Curaçao, het eiland waar zij opgroeide. Tien jaar werkte ze voor de Curaçaose media: op de redactie van het Antilliaans Dagblad als redacteur en bij de Amigoe als eindredacteur en hoofdredacteur. Verder schreef ze diverse columns voor onder andere radio paradise FM. Heloise is de auteur van Herinneringen aan Curaçao (2006), Carnaval op Curaçao (2011), Woestijnzand (2012) en Shusu en Sir Raylison (2019), haar eerste jeugdboek. Momenteel is zij manager van het culturele centrum Landhuis Bloemhof en werkt zij aan een roman.