Agenda | Ruth Verraes, december 12, 2013

20 december ‘Maken en breken’ Presentatie Terras 05 in Perdu

omslag_maken_en_brekenVrijdag 20 december 2013
Aanvang: 20.30 uur / Zaal open: 20.00 uur
Entree: 10 euro / 5 euro (met vrienden-, studenten- en stadspas of Terrasabonnement)

Met: K. Michel, Wim Brands, Moi le Voisin, Ruth Verraes, Ton Naaijkens, Sanneke van Hassel en Herman van Bostelen, Erik Lindner, Miek Zwamborn en Ton Zwerver, Richtje Reinsma en Roosmarijn Schoonewelle.

Wordt de werkelijkheid zoals we die ervaren door taal gemaakt? Of juist gebroken? 20 december hebben we Terras 05, ‘Maken en breken’ werkelijk in handen. Het zesde papieren nummer telt 128 pagina’s aan (vertaalde) poezie, proza, dagboek en inventarisatie, verwarde noten, fotografie, documentatie en beeldende kunst. Maken en breken, thema van de avond, is ook een oproep tot een vorm te komen die dankzij en ondanks het breken, tot maken dwingt.

Iets maken gaat vaak niet zonder kleerscheuren. De waarde van wat gemaakt wordt, heeft bij een kunstenaar of schrijver niet te maken met geld. Maken en breken zijn actieve begrippen, roepen op iets te ondernemen. Of de breuk het gevolg is van het maken of het maken een gevolg is van het breken is niet eenduidig. Een puzzelend kind heeft de puzzel ook eerst gebroken.

Mijn jongen, dat gebeurt, wat dacht je dán?
‘t Begint zo jong en nieuw, maar alles kruipt
naar ‘t oud-zijn toe, aan alles komt een eind,
en niets staat stil.
(fragment uit ‘die Vergänglichkeit’ van Hebel, opgenomen in dit nummer van Terras)

De tijd zit de schrijvers en hun personages op de hielen. En men verweert zich met taal. De vergankelijkheid mag dan een thema zijn, poëzie en proza zijn de hoopvolle getuigen. Maken en breken, er is altijd een balans op te maken. Van die balans zal deze avond getuigen.

Het nummer is de avond zelf te koop