thema:

Bij Olivia Rosenthal, Overlevingsmechanismen in een vijandige omgeving

Olivia Rosenthal is een van de vele talentvolle stemmen die zijn ontdekt door de eigenzinnige uitgeverij Les Éditions Verticales. Inmiddels zijn er elf romans van haar verschenen, waaronder On n’est pas là pour disparaître (2007) en het veelgeprezen en bekroonde Que font les rennes après Noël? (2010)
De roman Mécanismes de survie en milieu hostile (Overlevingsmechanismen in een vijandige omgeving) uit 2014 zou je een bildungsroman met trekjes van een thriller kunnen noemen. De nachtmerrie-achtige vertelling over een meisje dat een ander meisje achterlaat en beschutting zoekt in een niet nader gespecificeerd vijandelijk gebied, worden afgewisseld met korte klinische beschrijvingen in cursief die op allerlei manieren over dood gaan: verslagen over mensen in comateuze toestand, bijna-dood ervaringen, plaatsen delict en de ontbinding van lijken. Door deze experimentele schrijfstijl wordt de lezer lang in het ongewisse gelaten over de precieze toedracht en over de relatie tussen de verschillende teksten, wat een bijzondere en spannende leeservaring oplevert.

Over de auteur:

Kiki Coumans (1971) studeerde Nederlandse en Franse letterkunde in Amsterdam en Parijs en vertaalt Franse literatuur. Ze vertaalde o.a. proza van Boris Vian en Marguerite Duras, en poëzie van Yves Bonnefoy. Onlangs verscheen De eerste keer dat ik mijn hoed verloor, een Privé-domein van Colette. Daarnaast is ze redacteur van poëzietijdschrift Awater.