thema:

Scandinavië

Terras is een toonaangevend tijdschrift voor internationale literatuur dat als geen ander tijdschrift schrijvers introduceert waarvan je gewild had dat je ze eerder kende. Nu steken we over naar Scandinavië! Het jubileumnummer van Terras is net verschenen en brengt niet alleen nieuwe ontdekkingen uit Denemarken, Noorwegen, Zweden en IJsland maar ook kort proza van de Faeröer-eilanden en bijdragen over Groenland. De Scandinavische literatuur bezingt veelvuldig de alomtegenwoordige natuur, maar naast de hymne staat ook de erkenning van het gevaar dat de natuur voor de mens is en de mens voor de natuur. En de mens voor de mens? Die notie is op zichzelf niet verrassend, maar komt in het proza en de poëzie van dit nummer wel op onverwachte wijze tot uitdrukking: nu eens zeer duister, dan weer ondraaglijk licht.
De eerdere aandacht voor theater krijgt een vervolg in toneel uit Noorwegen en IJsland, en ook het Water-nummer bevochtigt eens te meer onze bladzijden: in het proza van de Noorse debutant Sara Sølberg doen zich onderwaterbeelden voor in de zweeftoestand tijdens een narcose; de welbekende Steinunn Sigurðardóttir schrijft een IJslandse gletsjer-elegie en de jonge Deen Jonas Eika laat ons kennis maken met beach boys die in de hitte van de Mexicaanse zon alles zouden doen voor een beetje fooi.

De redactie is op expeditie en zoals altijd op zoek naar het ‘ertussen’ – naar datgene wat geen naam heeft en geen plek, of juist wel, maar dan een die dat niets, dat gat, de fjord benoemt. Vreemd durven zijn in den vreemde en thuis: dat zien we terug bij onder meer Bergþóra Snæbjörnsdóttir, Anna Kim, Rasmus Halling Nielsen, Marte Huke, Kayo Mpoyi, Thomas Korsgaard, Mare Kandre, Kristín Eiríksdóttir en Per Kirkeby.

 

Terras #20 ‘Scandinavië’ | 240 blz. | 17x24cm | € 15,- | Grafisch ontwerp: Herman van Bostelen | ISBN 9789492068712

Terras #20 kan via onze webshop besteld worden.

 

 

Terras #20 staat onder redactie van Tommy van Avermaete, Herman van Bostelen (vormgeving), Anna Eble, Fyke Goorden, Renée van Marissing en Dorien de Wit. Stagiair: Márton Biró.

Het nummer wordt verspreid door Abonnementenland, VMBpress, Folio, en via uitgeverij Oevers door het Centraal Boekhuis. Recensie-exemplaren worden verzorgd door Terras.

Terras #20 wordt ondersteund door het Nederlands Letterenfonds, Stichting Leonora Christina, NORLA, Icelandic Literature Center, Statens Kunstfond en Mentanargrunnur Landsins. Het nummer is mede tot stand gekomen dankzij een Wanderlustbeurs van het Nederlands Letterenfonds voor Anna Eble.

 

Info en contact:
redactie@tijdschriftterras.nl
www.tijdschriftterras.nl

Over de auteur:

Terras staat onder redactie van Anna Eble. Vormgeving Terras: Anton Feddema. Vormgeving dichtbundels en reeks 'De literaire getuige': Herman van Bostelen.