thema:

Theater

Op 28 november verscheen het zeventiende nummer van Tijdschrift Terras, Theater, dat voor pers en abonnees vergezeld wordt door de tweetalige publicatie De tuin, het beest, de geest / The Garden, the Beast, the Ghost van Nina Polak in de reeks ‘Schemerschijn’, i.s.m. de Jan van Eyck Academie.

Het nummer verschijnt vijftig jaar na de roemruchte Aktie Tomaat, maar de blik van de redactie was afgestemd op andere gebieden die nog maar ten dele in kaart gebracht zijn. Wat doet het met een tekst als je hem in het theater brengt? Wat kun je doen met een tekst om er theater van te maken? Wat gebeurt er als een toneeltekst niet in een theater maar in een literair tijdschrift verschijnt? Zoals elk nummer van Terras is ook ‘Theater’ een grensverkenning geworden. Zo onderzoekt Erwin Jans Arabische Hamletbewerkingen en bevat het nummer bijdragen van onder meer de Cubaan Carlos A. Aguilera, de Noorse Johan Harstad, de Zwitser Jürg Federspiel en de Oostenrijkse Kathrin Röggla. Binnen het eigen taalgebied kwamen we op het spoor van uitzonderlijke toneelauteurs die literair gezien nog in de schaduw staan, zoals Bruno Mistiaen en Dounia Mahammed. Ook troffen we het onbekende in het bekende: een nooit vertaalde theatertekst van Roland Barthes en een evenmin vertaald theatermanifest van Pier Paolo Pasolini.

Verder met bijdragen van Anne Vegter, Astrid Lampe, Frans Strijards, H.C. Artmann, Sigurd Mathiesen, Renée van Marissing, B. Zwaal, Heiner Müller, Valère Novarina, Laura Broekhuysen, Czeslaw de Wijs, Edward Gordon Craig, János Pilinszky, Petra Ardai, Sophie van den Bergh en vele anderen. Met ingang van ‘Theater’ verschijnt Terras als imprint van uitgeverij Oevers.

 

Het vijfde en laatste deel van de reeks ‘Schemerschijn’ is uit: teksten over schaduw, geschreven voor de Jan van Eyck Academie, ondersteund door het Ben Remkes Cultuurfonds. De tuin, het beest, de geest van Nina Polak gaat over twee vrouwen, kunstenaar en schrijver, die de stad ontvluchten en een huis kopen op het Groningse plattenland, met een overgroeide tuin. De een gaat erin aan de slag, de ander wil die tuin beschrijven. Binnen komt aan de muur een ingelijste foto van een enorme walvis te hangen die een symbolische waarde heeft voor de relatie tussen de twee vrouwen. Met haar kenmerkende lichte en tegelijk aangrijpende toets weet Nina Polak een situatie te schetsen die van deze tijd is, waarin de herbeleving van de natuur centraal staat. Dit deel van ‘Schemerschijn’ bevat naast de oorspronkelijke tekst een vertaling van David Colmer, The Garden, the Beast, the Ghost.

 


Terras
#17 staat onder redactie van Kim Andringa, Tommy van Avermaete, Herman van Bostelen, Anna Eble, Fyke Goorden, Erik Lindner en Lisa Thunnissen en wordt verspreid door Abonnementenland/VMBpress, Folio, en via uitgeverij Oevers door het Centraal Boekhuis. Recensie-exemplaren worden verzorgd door Terras.

 

Terras #17 ‘Theater’ | 224 blz. | 17x24cm | € 15,- | Grafisch ontwerp: Herman van Bostelen en Femmy Kloos | ISBN 978-94-9206-835-4

De tuin, het beest, de geest / The garden, the Beast, the Ghost  | Nina Polak | Tweetalig. Engelse vertaling: David Colmer | 48 blz. | Schemerschijn #5 | Jan van Eyck Academie | € 15,- of gratis bij een jaarabonnement op Terras | Grafisch ontwerp: Christophe Clarijs en Céline Mathieu (Fellow Beings)

 

Presentaties

Terras #17 ‘Theater’ en Schemerschijn #5 De tuin, het beest, de geest van Nina Polak worden gepresenteerd in Avondboekhandel Sternheim / Café de Richel, Nes 71 te Amsterdam op donderdag 28 november, 17:00–20:00, met optredens van Petra Ardai, Sarah Jonker en Nanne Timmer.

Terras #17 ‘Theater’ wordt andermaal gepresenteerd tijdens het programma ‘Alsof het gedrukt staat’ in het Jungle Theater op donderdag 19 december om 20:00 uur, een literaire talkshow van De kretenzers die deze keer opnieuw bestaan uit Maaike Bergstra, Erik Lindner, Froukje van der Ploeg, Frans Strijards, en Timen Jan Veenstra. Aansluitend theatrale dialogen gelezen door Anna Eble, Astrid Lampe en Frans Strijards. Jungle Theater, Tweede van Swindenstraat 26, Amsterdam. Tel. 020 7373326.

 

Info en contact:
redactie@tijdschriftterras.nl
www.tijdschriftterras.nl
+ 31 (0)20 6869646

Over de auteur:

Terras staat onder redactie van Tommy van Avermaete, Anna Eble, Fyke Goorden en Lisa Thunnissen. Vormgeving: Herman van Bostelen