Topological Speculation
– spectrum (reduced)
– duotone
– monochrome
– coloured sticks, white circles and pentagon
– shadow
– dots (blue and white)

topological speculation

afmeting: ± 40 x 30 x 10 cm.
epoxy, hout, schellak, olieverf, bladzilver, post-its.

 

Raaijmakers - 87 Wentelen

Rutger Emmelkamp (Holten, 1975) is kunstenaar, docent en tentoonstellingsmaker. De basis van zijn praktijk ligt in zijn atelier waar hij werkt in een breed scala aan materialen en technieken. Zijn sculpturen en installaties genereren vragen die hij aangrijpt als uitgangspunt voor coöperatieve evenementen, dialogen en tentoonstellingen waarbinnen hij mensen uit verschillende disciplines en achtergrond samenbrengt voor collectief onderzoek.

Zijn beeldend werk biedt ontmoetingen met ogenschijnlijk ingetogen maar in wezen eigenzinnige en onberekenbare objecten die in eerste instantie hun eigen bestaan lijken te onderzoeken. Deze zorgvuldig gecomponeerde en fijn geconstrueerde werken lokken de kijker naar zich toe en zodra die het werk tot op leesafstand is genaderd ontstaat er een twijfelende intimiteit die nodig is om het bevragende karakter en de precisie waarmee het werk is gemaakt te ervaren en te begrijpen. De werken presenteren zich als intrigerende, raadselachtige fragmenten die er op uit zijn de rationele, esthetische én emotionele ruimte van de kijker te doen wankelen en op te rekken.

Rutger studeerde aan de Design Academy in Eindhoven in het midden van de jaren 90 en rondde zijn BA Fine Arts af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam in 2001. Hij heeft solo- en groepsexposities gehad in Nederland en in het buitenland en heeft meerdere groepstentoonstellingen en publieke evenementen geïnitieerd en georganiseerd. Naast zijn atelierpraktijk doceert Rutger al meer dan 6 jaar aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij woont en werkt in Amsterdam.

Lees meer over dit project: De kunst van het machine lezen: auteurs en kunstenaars reageren op een essay uit 1978