thema:

Cariben

Op 28 mei verscheen het achttiende nummer van Tijdschrift Terras, ‘Cariben’, dat voor pers en abonnees vergezeld wordt door de tweetalige publicatie Schaduw werk / Schattenschriften van Julius Heine in de reeks ‘Schemerschijn’, over het werk van Lex ter Braak.

Terras is een toonaangevend tijdschrift voor internationale literatuur dat als geen ander tijdschrift schrijvers introduceert waarvan je gewild had dat je ze eerder kende. Op 28 mei verschijnt het achttiende nummer, Cariben. – Een gebied waar culturele veelkleurigheid de regel is, vraagt om een nummer waarin verscheidenheid de boventoon voert. Aan die eis geeft de redactie met dit nummer gehoor. Het bevat werk van hedendaagse schrijvers uit het Caribisch gebied, die in Nederland hooguit incidenteel op aandacht kunnen rekenen, zoals de Dominicaanse Rita Indiana, de Cubaanse Nara Mansur, de Haïtiaanse Jean Dany Joachim, en de uit St. Lucia afkomstige jonge dichter Vladimir Lucien. Tegelijk bevat het nummer werk van schrijvers die om welke reden dan ook in de krochten van de geschiedenis verdwenen, zoals de dichteres Johanna Schouten-Elsenhout (1910-1992), ingeleid en hertaald door Antoine de Kom. Maar ook andere belangwekkende Surinaamse dichters als Trefossa en Michaël Slory komen aan bod. Poëzie van die laatste verschijnt hier in Friese vertaling, en die keuze heeft een voorgeschiedenis: in zijn bijdrage gaat Eeltsje Hettinga in op de onvermoede historische band tussen het Friese literaire blad De Tsjerne en het Surinaamse literaire veld. Gastredacteur van het thematische dossier is Matthijs Ponte.

Behalve een Caribisch dossier bevat het nummer ook een royaal deel dat niet met het Caribisch gebied is verbonden. Zo zijn er twee uitlopers van het Theater-nummer van Terras te vinden: een essay van Erwin Jans over de talloze ‘nieuwe Antigones’ door de eeuwen heen, tot aan het schrijnend actuele project Antigone im Amazonas van Milo Rau, en een verzameling minidrama’s: gereduceerde taaltableaus die, aldus een van de stellingen van de geestelijk vader van het genre Karlheinz Braun, niet draaien om de realisering maar om het idee. Schrijvers als Gustaaf Peek, Renée van Marissing, K. Michel en Laura Broekhuysen nemen hier de proef op de som.
In het niet-thematische deel is verder de bijzondere speech ‘Problemen bij het schrijven van een ode aan de Stille Oceaan’ te vinden van de Argentijnse Sergio Raimondi, een pleidooi voor eclectische boekenplanken, want je kunt poëzie niet los zien van grondstofprijzen. Cora-Lisa Sütő schreef over het lot van de Hongaarse dichter Miklós Radnóti en zijn notitieboekje uit Bor en vertaalde er vier gedichten uit die hij in 1944 schreef, in een werkkamp en tijdens de dodenmars die zijn einde betekende.
Met verder bijdragen van Henk Pröpper, Franzobel, Astrid Lampe, Henri Michaux, Fiep van Bodegom, Bård Torgersen, Nanne Timmer, Roelof ten Napel, José-Miguel Ullán, Caro Van Thuyne en vele anderen.

Terras #18 ‘Cariben’ wordt voor pers en abonnees vergezeld door de tweetalige publicatie Schaduw werk / Schattenschriften van de Duitse schrijver Julius Heine. Het boekje over het werk van kunstenaar Lex ter Braak is vertaald door Anna Eble en is het laatste deel in de ‘Schemerschijn’-reeks i.s.m. de Jan van Eyck Academie. De reeks is ondersteund door het Ben Remkes Cultuurfonds. ‘Ze maakten elkaar mogelijk en onmogelijk. Ze waren elkaars schepper en vernietiger’, schreef Niña Weijers in De Groene Amsterdammer over Julius Heine en Lex ter Braak. Fragmentatie en parafrase worden door Heine gebruikt, eveneens als onthullings- én versluieringstactiek, zijn bewegend essay omcirkelt het werk van Ter Braak op een manier die doet denken aan de dansende passen van een schermer die zich meteen weer terugtrekt nadat hij je heeft aangevallen. Een tekst ‘die als een wolk het wateroppervlak verdiept’, een tekst over datgene wat zich in de schaduw afspeelt, wat je in jezelf verdrongen hebt – dat is Schaduw werk.

 

Terras #18 staat onder redactie van Tommy van Avermaete, Herman van Bostelen, Anna Eble, Fyke Goorden, Lisa Thunnissen, en gastredacteur Matthijs Ponte. Het wordt verspreid door Abonnementenland, VMBpress, Folio, en via uitgeverij Oevers door het Centraal Boekhuis. Recensie-exemplaren worden verzorgd door Terras.

 

Terras #18 ‘Cariben’ | 216 blz. | 17x24cm | € 15,- | Grafisch ontwerp: Herman van Bostelen | ISBN 978-94-9206-843-9

Schaduw werk / Schattenschriften | Julius Heine | Over het werk van Lex ter Braak | Tweetalig | Vertaling: Anna Eble | 68 blz. | Schemerschijn #6 | Jan van Eyck Academie | € 15,- of gratis bij een jaarabonnement op Terras | Grafisch ontwerp: Christophe Clarijs en Céline Mathieu (Fellow Beings)

 

Info en contact:
redactie@tijdschriftterras.nl
www.tijdschriftterras.nl
+ 31 (0)20 6869646

Over de auteur:

Terras staat onder redactie van Anna Eble. Vormgeving Terras: Anton Feddema. Vormgeving dichtbundels en reeks 'De literaire getuige': Herman van Bostelen.