thema:

Podcast: Erik Lindner in gesprek met Henk Pröpper over Claude Lanzmanns ‘Shoah’

Op 18 juni ging Erik Lindner in gesprek met Henk Pröpper. Aanleiding voor het gesprek is het recent verschenen Het woord en het beeld, een essay in boekuitgave van Henk Pröpper over de monumentale documentaire Shoah (1985) van Claude Lanzmann. In dat essay stelt Pröpper vragen als: wat wil Lanzmann ons met de documentaire vertellen, laten weten en ervaren, en wat kunnen wij daar vervolgens over zeggen? Welke strategieën zet hij in als filmer, auteur en interviewer? En is de Holocaust volgens Lanzmann eigenlijk wel in beeld of taal te vatten?

Deze uitgave vormt het eerste deel van de reeks ‘De literaire getuige. Verhalen van de Holocaust’ en is een initiatief van Tijdschrift Terras en Amphora Books. De uitgave is mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds, het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed, en het ministerie van VWS.

Henk Pröpper (1958) is schrijver van Het zwaard van de krab (1991) en Een intiem slagveld (1993). Hij is specialist in de Franse en Italiaanse literatuur, waarover hij talrijke malen publiceerde, momenteel vooral in de Volkskrant. Daarnaast was hij onder meer directeur van het Institut néerlandais in Parijs, het Nederlands Letterenfonds en De Bezige Bij. In 2021 verschijnen van hem Het woord en het beeld en Hartslag 27.

Erik Lindner schreef meerdere dichtbundels zoals Terrein, Acedia en Zog. Na Naar Whitebridge, is recent zijn tweede roman 51 manieren om de liefde uit te stellen uitgekomen.

Over de auteur:

Terras staat onder redactie van Anna Eble. Vormgeving Terras: Anton Feddema. Vormgeving dichtbundels en reeks 'De literaire getuige': Herman van Bostelen.